Suunnistuskurssilla opittiin kompassin käyttöä, kartanlukua ja rastien etsintää

(Teksti ja kuvat Tarja Aittala)

Yhdistyksen suunnistuskurssi jakautui teoriaosaan, jossa opeteltiin kompassin käyttöä ja kartan lukua sekä kahteen maastoharjoitukseen kuntorasteilla. Kurssin kouluttajana toimi Matti Myöhänen, joka kertoi suunnistaneensa jo vuosikymmeniä. Jukolan viestejäkin on kerääntynyt jo 35. Apukouluttajana toimi Pirjo Haapanen, joka harrastaa suunnistusta ja käy aktiivisesti rasteilla.

kuva_myohanen
Kouluttaja Matti Myöhänen

Suunnistusta moneen makuun

Suunnistuksella on pitkä historia.  Kompassi keksittiin kiinalaisten toimesta jo ajanlaskumme alkuaikoina ja karttojen laatimiseen soveltuvia mittaus- ja painatusmenetelmiä alkoi ilmestyä keskiajalla. Kartat ovat kehittyneet niistä ajoista paljon. Kouluttajamme Matti Myöhänenkin mainitsi oman suunnistusuransa aikana karttojen kehittyneen roimasti paremmiksi.

Perinteisen metsässä suunnistamisen lisäksi voi harrastaa mm. sprintti-, pyörä- tai tarkkuussuunnistusta. Suunnistaa voi myös veden alla tai mobiilisti (MOBO-suunnistus). Alalajeja on runsaasti ja mieleisensä varmasti löytää, kun rohkeasti kokeilee. Omaa tavoitettakin voi myös pohtia – onko se sitten iltarastit, luonnossa liikkuminen tai paras mahdollinen aika.  Jokainen suunnistaa omalla tasollaan ja mielenkiintonsa mukaan. Suunnistus on hyvää terveysliikuntaa, kohentaa peruskuntoa ja metsässä liikkuessa henkinen hyvinvointikin paranee siinä samalla.

Etiketti maastossa

Suunnistaja huomioi ympäristön ja muut harrastajat. Maaston käyttöön on varmistettava luvat ja väistettävä kielletyt alueet. Loukkaantunutta tulee auttaa ja muutenkin noudattaa yhteisiä pelisääntöjä. Suunnistaja toimii myös ympäristökasvattajana ja lisää ympäristövastuullista käyttäytymistä kestävää kehitystä edistäen. (Lähde: Suunnistusliitto)

Varusteet

Tavanomaisilla ulkoiluvarusteilla pääsee alkuun. Maastossa kannattaa huomioida risut, jotka saattavat raapia paljaat sääret. Lisäksi on syytä pitää mielessä myös punkit. Shortseilla tai ”pätkähousuilla” ei kannata maastoon lähteä. Pitkähihaisella paidalla suojautuu ötököiltä ja vesipullolla nestehukalta. Kompassi on hyvä hankinta. Edullisimmat kompassit maksavat n. 15–25 euroa ja niitä myyvät partiovaruste- ja urheilumyymälät. Perinteisen levykompassin lisäksi löytyy myös peukaloon ja ranteeseen kiinnitettäviä kompasseja.

kuva_levykompassi
Levykompassi

Jos lajiin jää koukkuun, niin varusteissa löytyy. Suunnistuskengät ovat tukevammat kuin lenkkitossut ja niissä on pitoa lisäävät nastat pohjissa. Säärystimillä suojaa jalat paremmin kuin housunpunteilla. Monilla rasteilla leimaus tapahtuu elektronisesti ja sitä varten tarvitaan leimasinlaite Emit. Kuntorasteilta saa yleensä myös vuokrattua sellaisen.

kuva_peukalokompassi
Peukaloon kiinnitettävä kompassi

Kartanlukutaito haltuun kompassin käytön lisäksi

Suunnistuksessa on tärkeää oppia lukemaan karttaa ja sen yksityiskohtaisia merkintöjä. Merkinnät pitäisi edelleen kohdentaa ja löytää maastosta. Kompassin avulla saa kartalta tarkistettua suunnan, jota kohti rastilta toiselle edetään.

kuva_rasti
Rastilla. Leimauslaite vasemmalla ja lipputunnus oikealla.

Kartat ovat eri mittakaavoissa. Yleensä kartalla 1 cm = 100 m, sprinttisuunnistuksessa 1 cm = 50 m maastossa. Maastoharjoituksessa Jäkärlässä käytimme 2 km:n radalla karttaa, jossa 1 cm = 75 m.
Suunnistuskarttaan lähtöpaikka on merkitty kolmiolla, josta lähtee viiva 1. rastille. Suuntaa kompassilla ottaessa on hyvä ottaa maastosta kauempaa kiintopiste, jota kohti lähtee etenemään. Kuntorasteilla suunnistuskartta on maksullinen, Jäkärlässä kartta maksoi 6 euroa.

Yleisimmät karttamerkit kannattaa ottaa haltuun. Hyvää tietoa niistä löytyy Suomen Suunnistusliiton verkkosivuilta.Kartan suojaksi kannattaa ottaa mukaan muovitasku tai läpinäkyvä muovipussi. Karttaa käännellään matkan aikana, joten tasku suojaa hyvin karttaa taivuttelulta.

 

 

 

Maastossa

Rinkan suunnistuskurssilaiset harjoittelivat maastossa kaksi kertaa. Ensin Raision Kerttulassa ja sitten Turun Jäkärlässä. Molemmat tapahtumat olivat Turun Kuntorastien järjestämiä. Turun Kuntorasteja järjestetään säännöllisesti ja aikataulut löytyvät verkkosivuilta. Sivuille päivittyy myös nimet ja ajat, Emit-leimausten perusteella. Raportin mukaan olimme Jäkärlässä ainoa ryhmä, joka kiersi 2 km:n radan ilman ajanottoa. Raportissa on 329 riviä osallistujien tietoja, joten aika suosittu tapahtuma oli kyseessä. Aikoja on mielenkiintoista tutkia ja seuraavalla kerralla voi jopa haastaa itsensä.

Tuloslistaus (lähde: Turun Kuntorastit)
Tuloslistaus, Rinkan kurssilaiset Pirjo Haapasen mukana (lähde: Turun Kuntorastit)

Ensimmäisellä kerralla maastossa ei kannata lähteä kilpailemaan ajan kanssa. Ensin pitää oppia lukemaan kartan merkintöjä ja löytää merkinnät myös maastosta. Siihen menee yllättäen aikaa. Kartan merkintöjä ja maaston muotoja on mukavampi pähkäillä kaverin kanssa, joten kaksin tai pienryhmällä liikkeelle.

Kompassin käyttö on hyvä pitää mielessä, kun rastilta otetaan suuntaa aina seuraavaan.  Levykompassin reuna asetetaan tarkasti lähtöpisteestä tavoitteeseen ja sen jälkeen kompassin neularasiaa käännetään kartan pohjoissuuntaa kohti siten, että kompassin pohjaviivat ovat samansuuntaiset kuin karttaan merkityt koordinaattiviivat. Sen jälkeen kompassi asetetaan vaakasuoraan kädessä ja käännytään, kunnes pohjoisneula asettuu pohjoishaarukkaan. Pohjalevyn nuoli näyttää lähtösuunnan. Ennen lähtöä ota kiintopiste maastosta kauempaa ja kulje sinne. Tarkista suunta tasaisin välein. Kun karttaa oppii lukemaan ja maastoa tulkitsemaan, alkaa huomaamaan paremmin teitä ja polkuja, joita pitkin kohteeseen on helpompi edetä. Kompassia ja kartan käyttöä voi kerrata Yhteishyvän julkaisemalta videolta lisätiedoissa.

Jäkärlän suunnistusjoukkue kiersi tänään 2 km:n radan onnistuneesti läpi. Maaliin päästiin ilman ajanottoakin.

Seuraava kuntorastitapahtuma on 1.6.2016 Nousiaisissa. Lähtö tapahtuu Valpperin Urheilutalolta (opastus Valpperin-/Nousiaistentieltä).

 

kuva_maali
Viimeinen rasti: maali!

 

 

 

Lisätietoa

Suomen Suunnistusliitto

Yleisimmät karttamerkit, Suomen Suunnistusliiton verkkosivut

Suunnistajan Kauppa

Turun Kuntorastit, mm. tapahtumakalenteri

Kompassin ja kartan käyttö, Yhteishyvän julkaisema YouTube-video (kesto 4:13 min)