Ulkoilumaja

Pähkinämäen ulkoilumaja

Yhdistys huolehtii Raision kaupungin kanssa sovittujen käyttösääntöjen mukaisesti ulkoilumajasta ja varaustuvasta (os. Santalantie 121, Raisio). Alueella on laavu, grillauspaikka, puuvaja, huussit ja varaustuvassa sauna. Pähkinäpolku (lisätietoja Raision kaupungin verkkosivuilla) kiertää majan välittömässä läheisyydessä.

Raision kaupunki on kunnostanut Pähkinämäen majaa vuosien 2022 ja 2023 aikana. Ulkoilumajan katto on vaihdettu, lattian painuma korjattu, keittiön liesi ja majan portaat on uusittu. Maja ja muut rakennukset on maalattu ulkopuolelta. Lisäksi saunan katto on vaihdettu.

Pähkinäpolun ja Pähkinämäen majan kyltit maastossa.
Pähkinämäen majan tuntumasta pääsee Pähkinäpolun kierrokselle.

Ulkoilumaja on hiihtokaudella avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-14 sekä koko hiihtolomaviikon (vko 8), mikäli hiihtoladut on majalle ajettu. Huom. Aukiolo kannattaa aina varmistaa Kerttulan liikuntakeskuksen infokatoksen ilmoitustaululta sekä latutilanne Raision kaupungin verkkosivuilta.

Majaa ja sen alueella olevaa varaustupaa voi vuokrata. Alueella on kameravalvonta, josta vastaa Raision kaupunki.

pahkinamaki_talvi
Pähkinämäen ulkoilumaja talviasussa. (kuva Tarja Aittala)
kuva_laavu_ja_grilli
Laavu ja grillauspaikka. (kuva Tarja Aittala)

 

 

 

 

 

 

 

 

kuva_majan_tupa
Majan tupa. (kuva Tarja Aittala)
kuva_majan_takka
Tuvassa on takka. Tarjoiluluukku keittiöstä takan vas. puolella. (kuva Tarja Aittala)

 

 

 

 

 

 

 

 

kuva_varaustupa
Varaustupa. (kuva Tarja Aittala)
kuva_varaustuvan_oleskelutila
Varaustuvan oleskelutila. (kuva Tarja Aittala)
kuva_varaustuvan_takka
Varaustuvan oleskelutilan takka. (kuva Tarja Aittala)
kuva_varaustuvan_sauna
Varaustuvan saunan kiuas. (kuva Tarja Aittala)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulkoilumajan tarina

Ulkoilumaja ja sen piha-alueella oleva saunarakennus (varaustupa) on valmistunut vapaa-ajan asunnoksi vuonna 1946. Alkujaan ne ovat olleet yksityisomistuksessa. Tontti siirrettiin Naantalin kaupungista Raision kaupunkiin kuuluvaksi vuonna 1979. Raision kaupunki osti tilan omistajan kuolinpesältä vuonna 1981. Samana vuonna kaupunginhallitus hyväksyi liikuntalautakunnan esityksen Pähkinämäki-nimisen tilan kunnostamisesta hiihto- ja ulkoilumajaksi. Raision Rinkka ilmoitti kiinnostuksensa majan käyttöön ja sen kunnossapitoon talkoovoimin. Liikuntalautakunnan esityksestä lokakuussa 1981 päätettiin maja ottaa käyttöön tulevana hiihtokautena, antaen mehuaseman ylläpito ja ulkoilumajan valvonta yhdistykselle. Lisäksi sovittiin, että yhdistys saa pitää majaa toimipaikkanaan sillä varauksella, että muutkin urheiluseurat ja nuorisojärjestöt voivat pitää majalla saunailtoja, pieniä kokouksia, kilpailuja tms.

Majaa on ahkerasti käytetty ja siellä on järjestetty muun muassa lasten leirejä, hiihtokouluja, pönttötalkoita, suunnistuskilpailuja, jäseniltoja, puuroretkiä. Tarvittaessa on tehty pieniä korjauksia talkootyönä tai Raision kaupungin toimesta. Viimeksi on saunaan saatu uusi kiuas syksyllä 2018.

Lisätietoa / Ulkoilumajan ja varaustuvan vuokraus

Majaisäntä Pentti Mirtti
penmirt(at)gmail.com