Villiyrttikurssilla nautittiin herkuista

(Kuvat: Kaija Virtanen,  teksti: Tarja Aittala)

Rinkan villiyrttikurssilla 3.6. tutustuttiin villiyrtteihin ja työstettiin niitä edelleen syötäväksi. Villiyrttien maailmaan johdatti Rinkan puheenjohtaja, eräopas Mirkka Karikoski.

Kurssilla villiyrteistä tutuiksi tulivat poimulehti, kuusen kerkkä, vuohenputki, mesiangervo, ahomansikka, voikukka, nokkonen, horsma ja kallioimarre.

yrtteja
Poimulehteä, kuusenkerkkää, mesiangervoa ja vuohenputkea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Villiyrttejä käytettiin salaattiin, pikkusuolaisiin, kalaa maustamaan, wok-vihanneksiin ja leipään. Jälkiruokana maistui horsman varsilla höystetty raparperipiirakka ja voikukan kukilla koristeltu Panna cotta.

Tiedä mitä keräät ja mikä on luvallista

Villiyrttejä kerättäessä oleellista on tietää mitä kerää ja mitä jokamiehenoikeudet kertovat keräämisestä.

Kurssin vetäjä: eräopas Mirkka Karikoski (kuva Kaija Virtanen).
Kurssin vetäjä: Rinkan pj, eräopas Mirkka Karikoski.

Rauhoitettuja kasveja ei saa kerätä ja kasveja saa ottaa vain sen verran, että kasvusto säilyy elinvoimaisena. Jokamiehenoikeutta ei ole kasvuston niitto, vaan isommista eristä pitää sopia maanomistajan kanssa. Puiden osien ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuteen, vaan edellyttää lupaa maanomistajalta. Esimerkiksi kuusen kerkkiä voi kerätä omasta pihasta, mutta muualta ei ilman lupaa.

Keräilystä ei saa jäädä jälkiä maanomistajaa haittaavassa määrin, eikä toisten pihoilta kasveja ole lupa kerätä. Luonnonsuojelualueilta ei saa kerätä kasveja, vaikka niissä sienestys ja marjastus onkin sallittu.

Karikoski muistuttaakin, että kannattaa kerätä itselle entuudestaan tuttuja kasveja ja pysytellä erossa juurista, jäkälöistä, sammaleista ja kuusenkerkistä. Hyvä nyrkkisääntö.

Salaateista juomiin ja kakkujen koristeiksi

Villiyrttejä voi käyttää monipuolisesti ja niillä voi rikastaa tuttuja ruokia. Salaateissa maistuvat ainakin poimulehti, vuohenputken, mesiangervon ja ahomansikan lehdet.  Karikosken mukaan voikukan ”tasareunaiset” lehdet maistuvat salaatissa paremmalta kuin ”sahalaitaiset”.

Pientä naposteltavaa valmistumassa: homejuustoa kääräistynä voikukanlehtiin. Kiinnitetään cocktail-tikulla (kuva Kaija Virtanen).
Pientä naposteltavaa: homejuustoa kääräistynä voikukanlehtiin. Kiinnitetään cocktail-tikulla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horsman vartta voi käyttää parsan tapaan suolalla maustetussa vedessä keitettynä ruoan lisäkkeeksi tai piirakoihin. Täytekakun koristeeksi voi ripotella voikukan kukintoa tai horsman kukkia. Jos omalta pihalta löytyy kuusen kerkkiä, voi niitä käyttää esimerkiksi uunissa tai grillissä valmistettavan kalan mausteena. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan. Kurssilla nokkonen oli päätynyt leipätaikinaan ja sipseiksi.

nokkossipsit_10x
Nokkossipsejä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yrtit käyvät myös kuumiin tai kylmiin juomiin. Esimerkiksi poimulehteä voi käyttää teehen ja kuumana kesäpäivänä poimulehteä sisältävä jäätee viilentää mukavasti.

Villiyrttejä voi käyttää myös ulkoisesti. Mesiangervoa voi lisätä vaikka Juhannussaunan jalkakylpyveteen jalkoja virkistämään, vinkkaa Karikoski.

 

Lisätietoa

Evira, Suomalaisten luonnonkasvien elintarvikekäyttö

Luontoportti, kasvilajit

Metsähallituksen, Suomen Ladun ja EVO-säätiön esite, Jokamiehenoikeus luonnonvaraisten kasvien ja villiruoan keräilyssä

Suomen Luonto, villiyrtit (mm. reseptejä)