Puheenjohtajan joulutervehdys

kuva_puheenjohtaja_armi_laamanenJoulu ja vuodenvaihde lähestyy. Tässä vaiheessa on aika miettiä mennyttä ja suunnitella tulevaa. Vuosi 2020 on ollut raskas monelle, normaalia elämää on joutunut rajoittamaan, ystävien ja läheisten tapaaminen on vähentynyt. Ihminen on sosiaalinen eläin ja kaipaa toista ihmistä lähelleen, seurustelua, yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Toisaalta on positiivista, että tämä vuosi on lisännyt ihmisten liikkumista ulkona ja luonnossa. Luonto, raitis ilma ja liikunta tekevät hyvää sielulle ja ruumiille. Japanilaiset harrastavat metsäkylpyjä, kävelyä metsässä, koska sen on tutkimuksissa todettu vaikuttavan terveyteen ja hyvinvointiin.

Alkuvuonna maaliskuuhun asti saimme toimia normaalisti ja käydä ryhmässä sauvakävelyllä, talviuinnilla ja pöllöretkenkin ehdimme tehdä ennen kuin korona sulki maan. Sen jälkeen jouduimmekin peruuttamaan kaikki tapahtumat juhannukseen asti. Onneksi suurin osa tapahtumista siirtyi vain eteenpäin syksyyn tai seuraavaan vuoteen.

Kun yhdessä ei voitu liikkua, lähdimme mukaan pyöräilemään Kilometrikisaan Raision Rinkan joukkueena. Saimme heti ensimmäisenä osallistumisvuonna mukaan 38 innokasta pyöräilijää ja kilometrejä kertyi toukokuun alusta syyskuun 22. päivään mennessä yhteensä 33 631 km – ihan huikea määrä. Kiitos kaikille osallistuneille! Ensi vuonna osallistumme uudelleen ja muutama tuhat kilometriä lisää niin kierrämme maapallon ympäri.

Selvisimme kevään koronakriisistä ja elokuussa pääsimme taas liikkumaan, kävelemään ja pyöräilemään yhdessä – hyvässä seurassa. Saatoimme järjestää Mobiilikuvausretken Timalipolulla ja Nuku yö ulkona -tapahtuman Pähkinämäessä.

Syksy toi tulleessaan toisen aallon koronaa ja taas jouduimme siirtämään ja perumaan tapahtumia. Osan pystyimme pitämään turvallisuusasiat huomioiden ja erityisjärjestelyin. Saimme järjestää Syyspatikan Ruissalossa huikean kauniissa syyssäässä, teimme Eräruokaa avotulella ja järjestimme puuroretken sijaan glögi ja joulutorttu -retken ulkotulien loisteessa, turvavälit huomioiden ja nauttien mukavasta pakkassäästä.

Niin poikkeuksellista aikaa kuin tämä vuosi on ollutkin, olemme oppineet pesemään käsiä, jäämään sairaina kotiin niin, ettemme tartuta muita ja pitämään kokoukset etänä. Kaikki nämä toimintamallit ovat varmasti arjessamme vielä koronan jälkeenkin, eivätkä ne ole ollenkaan huonoja asioita. Sitran tutkimuksen mukaan pandemian aikana ihmisten tyytyväisyys siihen, että asumme Suomessa on lisääntynyt. Kotimaamme on hoitanut pandemian hyvin. Ihmisten kulutustottumuksissa kestävän kehityksen huomioiminen on lisääntynyt ja nyt suositaan enemmän kotimaisia tuotteita. Toisin kuin otsikoissa lukee, ihmiset eivät ole sankoin joukoin muuttamassa maalle vaan edelleen halutaan asua kaupungissa. Sen sijaan kaupunkeihin halutaan lisää mahdollisuuksia nauttia luonnosta lähellä omaa asuinpaikkaa.

Koronarajoitukset jatkuvat vuoden loppuun ja vielä jonkin aikaa ensi vuoden puolellakin, siksi jouduimme siirtämään Uudenvuoden kävelyn helmikuun loppupuolelle. Toivottavasti silloin pystymme järjestämään tapahtuman. Uusi vuosi tuo uusia tapahtumia Rinkan ohjelmaan. Keväällä järjestämme perhetapahtuman Tunteet hukassa ja syksyllä uutena aloitetaan polkujuoksu. Kyllä me tästäkin selvitään. Toivotaan, että rokote saadaan mahdollisimman pian käyttöön ja tauti laantumaan, jotta voimme taas liikkua yhdessä mukavassa seurassa.

Lämpöistä, tunnelmallista joulun aikaa ja liikunnallista uutta vuotta.

Pysytään turvassa ja terveinä,
Armi